slon 3  Защо кърменето е най-добро?

Breastfeeding

Кърменето е най-здравословния старт за бебето …
Кърмата осигурява възможно най-добрата комбинация от хранителни вещества от които всяко бебе се нуждае в лесен за възприемане вид. Тя също променя своя състав по време на различните етапи от развитието на бебето, за да се осигурят най- правилните хранителни вещества от които се нуждае бебето, в точното време за оптимално развитие и растеж.
В допълнение към хранителните вещества, майчиното мляко е богато и на антитела, които помагат в борбата с вирусните и бактериални инфекции, осигурявайки доброто здраве на бебето, намалявайки инфекциите и съответно посещенията при лекаря.

Ефектите от кърменето върху общото здравословно състояние и имунната система, остават с нас по време на детството, а дори и в нашия съзнателен живот, намалявайки риска от много общи заболявания.

Отвъд физическото здраве, кърменето е свързано и с по-висок коефициент на интелигентност, и по-добро когнитивно развитие. Това в допълнение към увеличената “свързаност” с майката и чувството за сигурност, която идва с физическа близост, допира на кожата и контакта с очите, които се случват, докато кърмите.

Има също и ползи за майката …
Кърменето помага за възстановяване на тялото на майката до състоянието му преди бременността. Кърменето изгаря калории и помага на по-бързата загуба на тегло след бременността. Също и освобождаването на специфични хормони по време на кърмене намалява размера на матката до размера от преди бременността.

Налице са също и доказателства за ползи за здравето на майката и намаляване на риска от развитие на определени заболявания.
Не на последно място трябва да се разгледа и фактът, че кърменето е БЕЗПЛАТНО. Без млечни формула, без бутилки и биберони, и без кипене и стерилизация – това означава време и спестени пари за цялото семейство.

Какво казват експертите …
СЗО (Световната Здравна Организация) препоръча изключително кърмене до навършване на 6 месеца.
Както Европейската така и Северно Американската Асоциация за Педиатрична гастроентерология, хепатология и хранене (ESPGHAN и NASPGHAN) посочват, че изключителното кърмене за около 6 месеца е желана цел, също и че допълнителна храна (твърди храни и течности, различни от кърма или мляко за кърмачета или преходно мляко) не трябва да се дават преди 17 седмица и не по-късно от 26 седмици. Освен това се препоръчва кърменето да продължи до 12-месечна възраст, дори и след това, толкова дълго, колкото майката и детето желаят.

Кърменето и ти …
Това е една от тези теми, по която всеки има становище. Важно е да се информирате за огромните ползи от кърменето за бебето и за Вас, преди вземане на решение, свързано с начина, по който избирате да храните бебето си. Също е важно да обсъждате с Вашия лекар всякакви въпроси или притеснения които може да имате.

Въпреки че много майки се сблъскват с някои трудности при кърменето, обикновено те могат да бъдат преодолени с подкрепа и насърчаване от страна на здравните специалисти, семейни и обществени организации. Много майки също могат да продължат да кърмят, дори и ако решат да се върнат на работа.

Въпреки че изключителното кърмене е идеален вариант, всяко количество от майчиното мляко е полезно за бебето и майката. Ако майката изцежда и съхранява кърмата, е много важно да се следват правилните процедури, за да се гарантира безопасността и хигиената на храната.

Ако по някаква причина не можете, не кърмите, или вече не възнамерявате да кърмите, моля, не забравяйте да се консултирате с вашия педиатър, преди да изберете подходяща млечна формула. Също ви съветваме да прочетете нашата статия „Какво да търся при избора на млечна формула“, за да Ви помогне при избора.

Ако искате да научите повече за кърменето, или ако имате някакви въпроси относно храненето на Вашето бебе по принцип, не се колебайте да ни изпратите запитване, като кликнете тук, или просто задайте Вашите въпроси в рубриката “Попитай Яни” – нашият специалист диетолог.