slon 3 Кърмата е най-добрата храна за кърмачето

Природата се е погрижила майчиното мляко да бъде най-добрата храна за кърмачето. При всички бозайници млякото е идеално приспособено към потребностите на бебето от хранителни вещества, растежа и състоянието на имунната система. Първоначалните порции кърма, които детето изсуква, са по-водни и утоляват жаждата, но към края на сукането млякото става като крем и засища.

Кърмата съдържа главно лакталбумини и е изключително лесно смилаема. Затова бебешкото стомахче се изпразва по-бързо и е нормално поне в началото кърмачетата да огладняват по-бързо от децата, които се хранят с биберон. Протеините на кърмата се усвояват изцяло, бебето се храни по-често, но като цяло се задоволява с по-малко мляко, отколкото се слага в бутилката. Кърмените деца почти не страдат от запек, изпражненията им са по-скоро течни.

Мазнините са изключително важни за изграждането на нервните клетки на новороденото. В кърмата се съдържат много ненаситени мастни киселини, които са незаменими за кърмачето.

Млечната захар (лактоза) е вторият по важност енергиен източник за детския организъм (след мазнините).dreamstime_xxl_35789878

В състава на кърмата са и т.нар. пребиотични олигозахариди, които са несмилаеми за човека, но служат за храна на полезните бактерии. Те са в количество, сходно с това на протеините и не губят ефективността си при промяна в температурата. Най-важната им функция е да стимулират растежа на „добрите“ лактобацили и бифидобактерии. Освен това потискат развитието на болестотворните бактерии в червата. Доминирането на полезните бактерии е важно за здравето на Вашето бебе. Доказано е, че пребиотичните олигозахариди в кърмата са причина за намаляване честотата на инфекциите и алергиите при бебетата. Те също така съдействат за развитието на имунитета.

Кърмата съдържа относително малко желязо, но също така в нея има и лактоферин – ензим, който осигурява почти пълно приемане на желязо от детския организъм. Излишното количество желязо би създало добра среда за размножаването на болестотворните бактерии в червата. Желязото в кърмата се съдържа основно в лактоферина и това го прави недостъпно за бактериите.

Диетичният режим на майката е определящ за съдържанието на повечето витамини в кърмата. Ако жената се храни здравословно по време на бременност и кърмене, осигурява пълноценен внос на почти всички хранителни вещества, минерали и витамини.

Докато е в утробата, бебето получава имунни вещества от майката, с които нейният организъм вече се е научил да се справя. Това са т.нар. имуноглобулини, специфични протеини със защитна функция. Времето, непосредствено след раждането е критично за детето: имунните тела от майката се разграждат, а то още не е в състояние да образува собствени. Имунната система на детето съзрява в течение на няколко години. Кърменето е идеалното средство за преодоляването на тази критична фаза. Кърмата съдържа имунни вещества, които убиват вредителите и предпазват новороденото най-вече от вирусите. При първото кърмене тези имуноглобулини се разпространяват в лигавицата на храносмилателната система на бебето и образуват преграда срещу проникването на бактерии и вируси. Тези фактори губят ефективността си при загряване. Струва си да кърмите дори да е за кратко! Продължителното кърмене има много предимства за детето. Доказано е, че децата които са получавали само кърма в продължение на шест месеца, се разболяват два пъти по-радко в сравнение с онези, които са били кърмени по-малко от два месеца. Относителната защита от инфекции засяга всички инфекциозни болести, от обикновения грип до детския паралич.

Кърмата играе важна роля и в предпазването на детето от алергични реакции. Алергиите не се унаследяват, а само предразположението към развитие на алергия. Децата от семейства с фамилна обремененост от алергия трябва непременно да получат като първа храна коластра, която „запечатва“ лигавицата на храносмилателната система и предпазва организма от проникването на чужди белтъчни молекули.

Кърменето е идеално за всяко бебе не само поради съвършения състав на кърмата. То влияе благотворно и върху развитието на детето:

 • Кърмачетата изработват свой собствен ритъм и развиват здравословно отношение към храненето и в последствие по-рядко страдат от затлъстяване
 • Много по-рядко се разболяват от диабет
 • Щитовидната жлеза се развива много по-добре
 • Намалява честотата и тежестта на сърдечно-съдови заболявания при възрастни
 • Сърдечната честота, дишането и температурата са по-равномерни
 • Развитието на небцето, захапката и лицевите линии е по-добро при деца, кърмени повече от три месеца
 • Децата имат по-високи стойности на проведени тестове за интелигентност. Кърменето благоприятства развитието на нервната система, растежа и съзряването на мозъка и оказва положително влияние върху психическото развитие.

slon 3 Какво да търсите при избора на мляко за кърмачета?

Какво да търсите при избора на млечна формула?

Кърменето е най-добрият избор за хранене на кърмачетата. Въпреки напредъка на науката и факта, че съвременните млечни формули са много по-добри от времето, когато Вие сте били бебета, те все още не са равностойни заместители на майчиното мляко. Необходимо е също така да се вземат под внимание финансовите последици от избора на млечна формула вместо кърмене.

Ако все пак решите да използвате млечна формула, ние препоръчваме да използвате информацията от тази статия и да разговаряте с Вашия педиатър преди да направите своя окончателен избор.

За родителите, избора на мляко за кърмачета е една от най-трудните и обезсърчителни задачи. Лесно е човек да се обърка и загуби, докато чете всички научни термини, както и разнообразието от марки, които се опитват да представят себе си като „най-добрият избор“. Всичко това може да направи трудна преценката какво наистина е важно и кое е просто рекламен трик. Информацията в онлайн форумите и съветите на приятели понякога правят избора още по-труден, вместо да помагат.

„Как мога да знам дали този човек знае какво говори? Мога ли да се доверя на мнението му?“

Целта на този раздел, е да Ви даде възможност да разберете кои съставки в млечната формула я правят оптимален избор, и каква роля играе всяко едно от тези хранителни вещества. По този начин, ще можете да разчетете етикетите по-добре и да направите своя собствен, информиран избор за това какво е най-добро за Вашето дете.

Стандартните съставки, които са задължителни според регламентите на ЕС, са налични във всички млечни формули, продавани в Европа. Тази статия се фокусира върху съставки, които се обсъждат от ESPGHAN (Европейска Асоциация на Педиатрите Гастроентеролози, Хепатолози и Нутриционисти) и се считат като препоръчителни съгласно законодателството на Европейския Съюз. За въпроси не се колебайте да се допитате до нашия специалист диетолог в раздела “Попитай Яни” – един от водещите европейски специалисти в областта на детското хранене.

1. Уверете се, че сте проверили пълната гама от дадена марка.

До 3-годишна възраст, бебето Ви расте и се развива с невероятни темпове и се нуждае от оптимално хранене всеки ден, за да се гарантира здравословното му развитие. Често Вашето бебе няма да се храни много добре по различни причини – започнали са да никнат млечните зъбки, или е неразположено от вирус хванат в детската ясла, или се възстановява от нежеланите реакции след ваксинация.

Уверете се, че Вашето бебе във всеки етап от развитието си ще продължава да получава ключови биологично-активни съставки, открити в майчината кърма.

Предимствата на кърмата е добре да бъдат запазени във всички формули – и в преходните млека, и в млеката за малки деца, тъй като тъканите и органите на бебето продължават да растат и да се развиват в първите месеци и години от живота му. За съжаление, много марки на пазара са склонни да намаляват или изключват важни съставки в млечните формули 2 и 3.

Наличието на качествена и пълноценна млечна формула, Ви осигурява така наречената “предпазна мрежа”. Тя гарантира, че Вашето бебе ежедневно получава всичко необходимо за правилното му развитие и растеж.

2. Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.

PUFA

За организма на бебето мазнините са много важни. Те са основен източник на енергия, но освен това са градивен елемент на всяка клетъчна стена. Затова потребностите от мазнини при малките деца са много по-големи от тези на възрастните.

Някои видове мазнини не могат да се синтезират в организма и трябва да се приемат с храната. Такива са полиненаситените омега мастни киселини (PUFA). От този вид са алфа-линоленовата (ALA) и линоловата мастни киселини (LA). Майчината кърма съдържа ALA и LA.

В някои периоди от живота и други видове мастни киселини не могат да бъдат образувани в организма. През първата година такива са и дълго-верижните полиненаситени мастни киселини (LCPUFA), чиито представители са докозахексаенова (DHA) и арахидонова мастни киселини (ARA). LCPUFA са хранителни вещества, които се съдържат в мозъка и очите (нервната тъкан). 60% от мозъка се състои от мазнини, като 40% от нея са DHA и ARA. 50% от ретината също е съставена от DHA.

Въпреки това поради бързия растеж, организмът на бебето не може да “образува (синтезира) LCPUFA толкова бързо, колкото е необходимо. Ето защо майчината кърма съдържа тези мастни киселини. Те са условно незаменими.

Omega 3

Изследвания показват, че първите 3 години от живота са от решаващо значение за развитието на мозъка на бебето. През тези години, обемът на мозъка на вашето бебе се утроява и изгражда основата за бъдещото му развитие. Доказано е, че когато една майка приема DHA като добавка по време на бременност и кърмене, децата показват по-високи резултати при IQ тест за интелигентност в сравнение с децата на майки, които не взимат допълнително DHA, дори ако диетата им включва богата на DHA храна като риба и морски дарове.

Всички горепосочени факти показват, че е добре млечната формула да осигурява вашето бебе не само със задължителните PUFA (ALA и LA), но и с изключително важните LCPUFA (DHA и ARA) и то по време на първите три години от живота на детето, а не само по време на първите шест месеца!

Линоловата (LA) и арахидоновата (ARA) мастни киселини принадлежат към семейството на омега-6 мастните киселини. Алфа-линоленовата (ALA) и докозахексаенова (DHA) мастни киселини са омега-3 мастни киселини. И двете семейства имат определена роля в осигуряването на имунната защита на организма. Освен, че са структурни елементи на клетките, те са основни компоненти на миелиновата обвивка на нервната тъкан. Миелинът осигурява оптималната работа на нервните клетки – без него нервите работят по-бавно и неефективно. Мастните киселини от омега-3 семейството участват активно в противовъзпалителните процеси.

3. Нуклеотиди

Нуклеотиди

Нуклеотидите са органични молекули, които служат като градивни елементи на нашия генетичен материал, ДНК. Нуклеотидите са ключови за изграждането на клетките и клетъчното делене, играят също важна роля в развитието на имунната система на Вашето бебе, особено при устойчивостта към инфекции и правилна реакция към ваксини.

При възрастните, нуклеотидите основно се образуват (синтезират) в организма от вещества, получени с храната. Майчината кърма съдържа нуклеотиди, защото през първите месеци и години от живота на бебето Ви, ускорените темпове на растеж изискват по-големи количества нуклеотиди, отколкото неговия организъм може да синтезира.

Докато бебето расте и взаимодейства с околната среда, то започва изграждането на антитела и имунни клетки, необходими за противопоставяне на заболяванията. През първите три години, имунната система на бебето се развива и „обучава“ от контакта с околната среда.

С избор на млечна формула, която съдържа необходимите Нуклеотиди във всички три етапа (1, 2 и 3) Вие сте сигурни, че Вашето бебе има необходимите “амуниции”. С тях то постоянно развива имунната си защита, за да бъде здраво и да се справя с всички предизвикателства на околната среда.

4. ПрЕбиотици, ПрОбиотици, Синбиотици и Бифидогенен Ефект

FBF8

ПРЕБИОТИЦИТЕ са несмилаеми хранителни влакнини (фибри), известни също като олигозахариди. “Олиго” идва от гръцката дума за няколко или малко, а захариди означава захари, т.е. по същество, те са въглехидрати, съставени от няколко (по-малко от 10) монозахарни молекули, свързани във верига. Въпреки, че тези влакнини или фибри не могат да бъдат усвоени от хората, те действат като храна за здравословните бактерии, които живеят в нашите черва.

Върху етикетите на хранителните продукти за бебета и деца, те обикновено са обозначени като GOS (Галактоолигозахариди) или FOS (Фруктоолигозахариди).

Кърмата съдържа пребиотици, под формата на GOS. Те допринасят за поддържане на нормалните функции в стомашно-чревния тракт на Вашето бебе и осигуряват меки и чести изпражнения, защото:

 • Хранят добрите бактерии в червата на бебето и осигуряват доминирането на добрите спрямо лошите бактерии. Това е процес, известен като “бифидогенен ефект”, т.е. избирателно се стимулира развитието на добрите бифидо- и лакто-бактерии.
 • Балансът на “добри” срещу “лоши” бактерии намалява болестотворните бактерии, които се срещат естествено в червата като част от нормалната флора. Така намалява риска от развитие на заболявания, особено на чревни инфекции, които причиняват болки в корема, диария и повръщане.
 • Когато “добрите” бактерии приемат GOS, те произвеждат късоверижни мастни киселини (SCFA). Тези SCFA са важен източник на храна за чревните клетки и осигуряват важна защитна бариера срещу замърсители и вредни бактерии. Важно е чревната стена да остане здрава и трудно проницаема за микробите, преди те да нахлуят в кръвоносната система.
 • Хранителните влакнини имат свойството да привличат и задържат водата. Тази вода увеличава обема на изпражненията на бебето и по този начин допринася за редовните движения на дебелото черво.
 • Чрез задържане на водата GOS осигуряват и по-мека консистенция на изпражненията.

Избирането на формула с добавени ПРЕБИОТИЦИ осигурява на Вашето бебе предимствата на “Бифидогенния ефект”, увеличава честотата на изхожданията и намалява риска от твърди изпражнения.

FBF10

ПРОБИОТИЦИ е друга дума за полезните бактерии в червата. Пробиотиците се хранят с хранителни фибри -пребиотици.

Средно в човешките черва има 0,5-1 кг микроби, повечето от които са бактерии. Бактериите са около 60% от сухата маса на изпражненията. Над 500 различни вида бактерии живеят в червата, но 30-40 вида са 99% от състава на чревната флора. “Добрите” бактерии, или пробиотици са лактобацилите и бифидобактериите.

Въпреки че някои учени съобщават за намиране на пробиотици в кърмата, все още това не е доказано. Количествата на откритите в кърмата бактерии са минимални и се смята, че са с произход от кожата на майката.

Добавянето на пробиотици в млечните формула спомага за увеличаване на броя само на определени видове бактерии в червата на бебето Ви и насърчава бифидогенния ефект за определен период от време.

СИНБИОТИЦИ е термин за комбинация от про- и пребиотици.

5. Лактоза

Лактозата е млечната захар и е основен източник на енергия в майчината кърма. Съдържа се само в млякото.

FBF11

Причината тази важна захар да присъства в нашия списък е, че някои марки са склонни да заместват лактозата, частично или напълно, с малтодекстрин в техните млечни формули за кърмачета.

Малтодекстрин е полизахарид, направен от много моно-захарни молекули, свързани помежду си (поли е гръцката дума за много). Той е лесносмилаем, усвоява се добре, няма мирис и има минимално въздействие върху вкуса.

Като алтернатива на майчината кърма, през първите шест месеца млечната формула трябва максимално да се приближава по състав към майчиното мляко, тъй като това е единствената храна за бебето през този период. Ето защо повечето педиатри ще ви кажат, че е за предпочитане млечната формула, която изберете, да бъде със 100% лактоза поне през първите шест месеца.

6. Захароза

Когато се приема в началото на живота, захарозата може да доведе до привикване към сладък вкус, което би могло да затрудни здравословното хранене и да доведе до проблеми с контрола на теглото на по-късен етап.

Някои марки млечни формули добавят захароза и/или ванилия или ароматизатори с цел да я направят по-апетитна за децата.

7. Таурин

FBF 14

Тауринът е важна аминокиселина, който се съдържа в майчината кърма. Той е протеин с антиоксидантни функции, който предпазва мозъка от т. нар. свободни радикали.

Необходимо е тауринът да се съдържа в млечната формула, тъй като организмът на бебето не може да произвежда достатъчно от него, поради незрелите ензими и бързия растеж в този период.

Ако имате въпроси, на които тази статия не отговаря или ако искате допълнително изясняване на някои от точките в тази статия, не се колебайте да ни изпратите запитване. Можете да зададете Вашите въпроси в рубриката “Попитай Яни”, и нашият специалист диетолог ще ви отговори или можете да кликнете тук.