slon 3 Митове и факти за бебешката храна

Митове и факти за бебешката храна Като нова майка, Вие сте затрупана от всякъде със съвети за това как и с какво да храните Вашето бебе. Информацията може да дойде от добронамерени членове на семейството или дори от напълно непознати хора на улицата. Докато някои съвети са подплътени с логика и здрав разум, други може просто да ви оставят объркана. Тук ще разгледаме някои от най-често срещаните, за да ви помогне да различите фактите от измислицата.

Ако имате малки гърди, няма да може да произвеждате достатъчно мляко за да храните бебето си.

ЗАБЛУДА: Размерът няма значение!
Тъканта на гърдата необходима за да суче бебето се уголемява в процеса на бременността, независимо от размера на гърдите. Тя е в така наречената функционална тъкан където са разположени млечните канали а не в мастната тъкан, която е отговорна за размера на гърдите. Така че бъдете сигурни, че независимо дали сте A или D размер, гърдите ви са способни да предоставят на вашето бебе достатъчно мляко.

Трябва да се пие бира или боза, за да увеличите “производството” на мляко

ЗАБЛУДА: Според специалистите, приема на бира или боза няма никаква връзка с количеството на млечните потоци. По-скоро те съветват кърмещите майки изобщо да не пият алкохол, от време на време е възможно и безпроблемно приема на една напитка но след кърмене, тъй като алкохола преминава свободно в майчиното мляко. Когато има алкохол в млякото, бебетата не пият много кърма тъй като не харесват вкуса и. Два до три часа след прием на напитката, не остава никаква следа от алкохол в кърмата. Най-добрият начин за увеличаване на “производството” на кърма е посредством увеличаване на времето в което кърмата излиза от гърдите било то чрез хранене на бебето или чрез изцеждане с помпа за кърма.

Трябва да се яде само неподправена храна, докато кърмите

Може би да, а може би не.
За времето, за което храната, която ядем, се усвои и използва за състав на майчината кърма, потенциално разстройващите елементи и съставки са разградени от тялото и не би трябвало да влияят изобщо на вашето бебе. С други думи, ако ви се яде зеле или броколи, то е малко вероятно, вашето бебе ще има газове след това. И ако се отдадете на някоя пикантни салса, вашето бебе вероятно няма да откаже да суче. Все пак, има някои храни, които преминавайки в майчиното мляко, водят до разстроен стомах при някои бебета.
Много кърмещи майки се възползват от подхода “пробвай и наблюдавай”. Не променяйте вашето хранене и наблюдавайте дали бебето има проблем. Ако то изглежда неспокойно, след като ядете определени храни, експериментирайте и променете вашата диета. 

Упражненията ще направят вашето майчино мляко – кисело

ЗАБЛУДА: Не, доколкото това касае Вашето бебе.
Общото разбиране е че тренировките произвеждат високи нива на млечна киселина в майчиното мляко, което му придава неприятен вкус. Последните изследвания обаче показват, че бебетата не забелязват никаква разлика.
И каквото и да правите, не повдигайте на горе спортният си стегнат сутиен за да кърмите. Стегнатия бандаж може да доведе до запушване на млечните канали.

Ще бъдете гладни, когато кърмите

ВЯРНО: Кърменето изгаря допълнителни 500-600 калории на ден. Очевидният плюс е, че ще загубите нежеланите мазнини по-бързо, отколкото ако бебето се храни с млечна формула от шише. Недостатъкът е че винаги сте гладни. Така че продължавайте с нормалният режим за сега. Яжте три здравословни хранения на ден, а ако сте гладни между тях (а Вие ще бъдете !), долпълвайте с хранителни здравословни хапвания като плодове, сирене, кисело мляко, мюсли и пълнозърнест тост, също приемайте много течности (особено вода и обезмаслено мляко).

Кърменото бебе няма да спи през нощта, докато то не започне да яде твърди храни.

ЗАБЛУДА: Вашето бебе ще спи през нощта, когато е готово.
И това зависи от редица фактори, като размера на бебето, неговият характер и навици за сън. Кърмените бебета се хранят по-често, отколкото бебетата хранени с млечна формула, особенно в първите месеци, защото майчиното мляко се усвоява по-бързо от формулата за кърмачета.

Млечната формула прави изпражненията на бебето по-тъмни и миришещи.

ВЯРНО: Ако сравните какво има в памперсите на кърмено бебе и бебе хранено с млечна формула – определено ще видите някои различия. По принцип изходеното след млечна формула мирише по-силно, и е по-тъмно на цвят, и е по-твърдо от изходеното след кърмене. Но всяко бебе е различно, и така е и с тяхното акане. Различните миризми и цветове въобще не са повод за притеснение. Избора на млечна формула, обогатена с пребиотични фибри (GOS) помага за насърчаване на меки и чести изпражнения. Единствените два цвята който не са добри са червено и черно, тъй като те са индикация за кървене в чревния тракт – в такъв случай незабавно трябва да се свържете с Вашият педиатър.

Даването на плодове като първа твърда храна ще предразположи бебето Ви към харесване на повече сладко.

ЗАБЛУДА: Значението на реда, в който се въвеждат твърдите храни не е основан на солидни доказателства. Много често принципа на въвеждане е свързан с културни и регионални разбирания или просто това което удовлетворява всяко отделно семейството.


Яни Ведер, диетолог в Hochdorf Swiss Nutrition AG – Швейцария, казва че е важно да даваме само по един тип храна на веднъж и да дадем определено време до даването на друг тип; също да предлагаме голямо разнообразие от различни неща. „Ако бебето има реакция към определен тип храна, можете да я отстраните, преди да започнете да давате следващ тип храна“, казва тя. „Изглежда, че по-голямото разнообразие, което предлагаме, прави децата по-добри консуматори когато пораснат.”
Понякога се налага да предлагате определена храна множество пъти ( понякога над 10 пъти) за да започне да се приема от Вашето бебето – за това не се отказвайте бързо.

Като препоръка: на шест месеца се дава първо само оризова каша заради желязото което съдържа, след това плодове и зеленчуци, като представянето на месо е от около седмия месец.


Моля, проверявайте редовно нашият раздел „Митове и факти за бебешка храна“ за да откривате нови, актуални, интересни и полезни истории. Скоро очаквайте повече… 

Ако тази статия Ви харесва, и мислите че друг също може да се възползва от информацията в нея, може да я споделите.

Ако имате въпроси, на които тази статия не отговаря, или ако искате допълнително изясняване на някои от точките в тази статия, не се колебайте да ни изпратите запитване, като кликнете тук, или просто задайте Вашите въпроси в рубриката “Попитай Яни” – нашият специалист диетолог.