ВъпросиCategory: ХраненеЗахранване с плодово пюре
Anonymous asked 7 години ago

Здравейте Smile Моят син скоро ще стане на 4 месеца и педиатърката ни каза да почна след четвърти месец да му давам плодово пюре. По 1-2 лъжички между 2 хранения в 15 и 18 часа, като всеки ден увеличавам с по 1, докато стигна цяло малко бурканче или 1/2 голямо . Също каза да не замествам хранене. Седмица да давам един плод и след това да въведа друг. Въпросът ми е като започна новия плод пак ли се започва по същия начин с 1-2 лъжички и се увеличава до 1/2 бурканче или се дава по-голямо количество?

1 Answers
Яни Ведер Staff answered 7 години ago

Привет,
след успешното въвеждането на плодове или зеленчуци до 1 малък или 1/2 голям буркан Вие може да започнете всеки нов вид плод или зеленчук веднага със голямата доза от 1 малък или 1/2 голям буркан, ако бебето приема тези нови вкусове. Не е необходимо със новия вид плод, отново да минавате по същия път на малко поетапно увеличаване.
Не е необходимо да се прави нов график на въвеждане отново и отново със всеки вкус/вид.
Ако бебето отхвърля някои вкусове оставете го да опита малка част и го оставете.
След извесно време опитайте отново и отново, ако е необходимо 10-15 пъти като бавно и настоятелно предлагате новия отхвърлен от начало плод или зеленчук, като също може да редувате допълнително с някой от вече приетите вкусове/видове за по лесен прием на отхвърлената храна. Според последните тенденции и препоръки на ESPGHAN (Европейска асоциация за Педиатрична гастроентерология хепатология и хранене), Вашата настоятелност е изключително важна в този период на захранване като с това ще избегнете отхвърлянето на определен вид храна от детето Ви когато порасне.

Пример: банан започнете както Ви е посъветвал Вашият педиатър, до пълна доза от едно цяло малко бурканче …
Нов вкус след една седмица: Ябълка  веднага в пълна доза от едно цяло малко бурканче …
Нов вкус праскова след още една седмица: Ако отхвърли прасковата върнете отново банан или ябълка и после пак опитайте праскова докато бебето я приеме.
След това пристъпвате към представянето на нов вкус и т.н.
Успех :-)