slon 3 Как, Кога и Какво – за захранването?

Как, Кога и Какво – за захранването? Готово ли е вашето бебе за захранване с твърда храна? Новите проучвания показват, че най-добрата възможност да се въведат такива храни е между 4 и 6-месечна възраст. Не по-рано разбира се, но също така да не бъде и много по-късно.

Трябва да следвате знаците в поведението на Вашето бебе, за да определите дали то е склонно да приеме твърда храна, и винаги обсъждайте с Вашия педиатър, преди всяка значителна промяна в диетата на бебето Ви.

Ето някои основни етапи от развитието, който ще Ви позволят да разберете кога да започнете да говорите с Вашия педиатър за захранване с твърда храна:

 • Бебето е в състояние да седи и / или държи главата си стабилно.
 • То може да поглъща храна. Бебетата, които не са готови, ще изплюват храната си обратно, така че ще имат повече храна по лицето си от колкото в устата.
 • Бебето проявява интерес към яденето чрез езика на тялото. Например, навежда се напред и Ви гледа когато хапвате нещо, или ясно прави движения който показват интерес към храната Ви.
 • Бебето изглежда гладно, дори и след като е кърмено или пило млечна формула. Често това започва да се случва, след като бебето е достигнало 6 килограма, или удвои теглото си след раждането, но в някои случаи би моглo да се случи след навършване на третия месец.
 • Може да забележите, че бебето започва да се взира в това, което ядете – разноцветните храна са от ключово значение на този етап!

Да започнем с това, колко за вашето бебе е по-маловажно самото хранене с твърди храни, отколкото свикването със самата идея за хранене.

Те все още ще си набавят повечето от необходимите им хранителни елементи от кърмата или млечната формула. Бебетата не се нуждаят от три основни хранения на ден.

Постепенно, и под ръководството на вашия педиатър, вие ще можете да увеличите количеството и разнообразието на храната която приема вашето бебе, докато достигне до етап в който ще може да яде същото като останалата част от семейството, но в по-малки порции.

Защо ранното захранване може да бъде рисковано

Както Европейската така и Северно Американската асоциация за Педиатрична гастроентерология, хепатология и хранене (ESPGHAN / NASPGHAN) посочват, че изключителното кърмене за около 6 месеца е желана цел, и че твърда храна (храни и течности, различни от кърма или млечна формула), не следва да се въвеждат в диетата на бебето до 17 седмици, и не по-късно от 26 седмици. Това е така, защото бебетата не са готови за твърда храна преди това.

Има няколко причини за това:

 • Храносмилането: Бебетата под 4 месеца все още не могат да “направят” всички ензими, необходими за възприемане на различните видове храни.
 • Координация: Бебето трябва да бъде в състояние да си държи главата стабилно и да поглъща храната си. Бебетата под тази възраст обикновено не са развили все още тази поза и координация.

Рискове от заболявания и алергии

Ако бебето се захрани с твърди храни прекалено рано, то може да бъде подложено на голям риск от:

 • респираторни заболявания, цьолиакия и хрипове – Дори ако решите да започнете захранване на бебето преди навършване на шест месеца, не трябва да въвеждат никакви храни съдържащи пшеница (глутен), преди 6-ия месец.
 • Развитие на алергии – Когато започнете захранване на вашето бебе направете план за поетапно въвеждане на различните храни. Започнете с еднокомпонентни видове и добавяйте разнообразие постепенно, след като се уверете, че сте в състояние да идентифицирате всеки източник на алергии, ако вашето бебе има реакция към някоя от храните.
 • Наднормено тегло – въвеждане на твърди храни твърде рано в живота на ббето, особено храни с високо съдържание на протеин и високо съдържание на мазнини, е свързано и с повишен процент на телесните мазнини. А затлъстяване в ранна детска възраст се свързва и със затлъстяването в зряла възраст и повишен риск от метаболитен синдром по-късно в живота.

Защо от четири до шест месеца е точното време за захранване

Когато бебето е между 4 и 6 месеца, “складираното” в тялото при раждане, желязо свършва – и те имат нужда да набавят ново желязо от храната.
Бебето също трябва да си набавя повече и повече мляко, за да отговори на нарастващата нужда – твърдата храна е по-концентрирана.
Също и по отношение на координацията на движенията бебето ви е по-вероятно също да бъде готово:

 • Долната му челюст и език ще са достатъчно “разработени”, за да се справят с яденето и преглъщане на храна – което ще помогне и процеса да е по малко цапащ :).
 • Процеса на работа с храна помага на устата и езика на бебето да се развиват.
  Плюс това, на повечето бебета на тази възраст започват да им израстват първите млечни зъбки.